Pensioen voor ZZP'er Pensioen voor ZZP'er

Pensioenfonds voor ZZP’ers

Het kabinet heeft vandaag met de coalitie een pensioenakkoord bereikt. Voor ZZP’ers komt er een pensioenfonds, dit is èèn van de afspraken die het akkoord bevat. Als ZZP’er is het niet verplicht om aan dit pensioenfonds deel te nemen. Ook is afgesproken dat wanneer de ZZP’er ooit in de bijstand terecht zal komen door omstandigheden dat de ZZP’er niet eerst zijn pensioen hoeft ‘op te eten’. Het pensioen blijft hiermee beschermd.

Op dit moment is het zo dat veel ZZP’ers momenteel weinig tot geen pensioen hebben opgebouwd waardoor ze zijn aangewezen op de AOW en eventueel een stukje opgebouwd bij eerdere werkgevers. Wel zijn er op dit moment zogeheten pensioenregelingen, echter wordt dit ook gezien als een spaarpot. Wanneer je als ZZP’er in de bijstand beland dan dien je eerst het geld op te eten.

Het is nog niet bekend wat het pensioenfonds inhoudenlijk zal inhouden en wanneer het wordt ingevoerd.

Je kunt als ZZP’er natuurlijk ook zelf geld opzij zetten door het te sparen. Het risico hiervan is dat wanneer je in de bijstand terecht komt dat je eerste je gespaarde geld moet opnamen. Kies je er toch voor om te sparen dan is het interessant om te kijken welke bank de hoogste spaarrente geeft. Ook kun je kiezen voor een spaardeposito om het geld voor een bepaalde periode vast te zetten tegen een aantrekkelijk hoge rente.