-
Doelgericht spaardoel
Een doelgericht spaarplan opstellen voor iets wat je wilt bereiken in het leven, zo ben je meer gemotiveerd er alles aan te doen dit streven te behalen. En al helemaal als het iets om er naar uit te kijken, zoals een vakantie of een nieuwe auto. Hoe dichter jij bij het doelbedrag komt, hoe leuker het word om te sparen!
- Een vakantie
- Aankoop eerste woning
- Studiekosten van je kind(eren)
- Een grote uitgaven, zoals een verbouwing of een auto
- Een extra aflossing op je hypotheek
- Of een aanvullend pensioen
Ook zijn er mensen die juist sparen voor een extra buffer, voor bijvoorbeeld een onverwachte uitgaven. Dat is niet zo concreet als de hier bovengenoemde spaardoelen, maar toch even goed belangrijk.
-
Bepaal zelf hoeveel je spaart
Hoeveel moet je eigenlijk gaan sparen? Het is natuurlijk ook een stuk makkelijker wanneer je weet waarvoor je spaart. Op dat moment is er een spaardoel, en kun je een schatting maken hoeveel je nodig hebt. Verder zijn je inkomsten ook een bepalende factor, en uiteraard zijn daarbij komend ook je uitgaven per maand van belang. Hoeveel je uit eindelijk kunt sparen. Een duidelijk overzicht van je inkomsten, en uitgaves is daarom erg belangrijk.
Niet iedereen denkt na over uitgaves, heb jij hier al over na gedacht? Zo niet begin dan eens met minimaal drie maanden terug te gaan, in het overzicht op je internetbankieren. En maak hiervan een overzicht.
Natuurlijk kun je nog veel verder gaan, om uit te zoeken welke uitgaves er minder kunnen zodat je daarop aanzienlijk goed kunt besparen. Niet iedereen zal op een snelle manier, veel kunnen sparen. Je kunt zelfs op de kleinste bedragen al besparen.
-
Een startmoment kiezen voor sparen
Goede voornemens iedereen kent ze wel, de goede voornemens om te beginnen met een goed vooruitzicht. Een speciaal moment waarop je begint, aan goede vooruitzichten is bijvoorbeeld in het nieuwjaar. Of op je verjaardag, maar ook bij een nieuw studiejaar.
Het kan bijvoorbeeld ook een nieuwe week, of maand zijn. Zet jouw startmoment in je agenda, of doe het meteen helemaal goed. Stel direct het spaarbedrag in, dat automatisch naar je spaarrekening zal over worden gemaakt.
-
Sparen voor je kunt uitgeven
Veel van ons krijgt aan het einde van de maand zijn salaris, het slimste is het spaarbedrag direct over te boeken na het ontvangen van je salaris. Hiermee raadpleeg je de raad van een wereldberoemde miljardair Warren Buffet: “Do not save what is left after spending; instead spend what is left after saving.” Een vertaalde betekenis, dat je eerst spaargeld opzijzet. En van het overgebleven bedrag, daarvan doe je de vaste uitgaven. Deze manier werkt alleen natuurlijk, als er eerst goed berekend is hoeveel je kunt sparen.
-
Maak het sparen gemakkelijk
Begin met automatisch sparen, doe dat het liefste elke maand vlak nadat je je loon hebt ontvangen. Iedere maand kun je via een automatisch incasso, een vast bedrag overboeken naar je spaarrekening. Het is een éénmalige handeling, en het geeft je een groot plezier.
-
Maak het sparen leuker
Zodra je het sparen voor je zelf leuker maakt, dan houd je het ook beter vol om te sparen. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren, je kunt slimmer boodschappen doen en alles wat je overhoud met kortingen en acties. Het bedrag overmaken naar je spaarrekening, of neem een slechte gewoonte waar je vanaf wilt. En hang hier een boete aan vast, als je terug valt in je (slechte gewoonte). Deze boete gaat natuurlijk direct, naar je spaarrekening toe. Voor een extra stimulatie, kun je ook vrienden vragen om een gelijk spaardoel te creëren.
-
Inkomsten extra? Verhoog je spaarbedragen
Heb jij extra inkomsten, waar je niet vanuit gegaan bent? Dit geld ga je natuurlijk niet uitgeven, maar zet je op je spaarrekening. Bijvoorbeeld bij een salarisverhoging, of je vakantie geld. Sommige mensen krijgen een 13e maand, of een geldteruggave van je energiemaatschappij. Ook wanneer er uitgaves komen te vervallen, kun je deze extra’s overmaken naar je spaarrekening.