Moet ik me zorgen maken over de naheffing van de belastingdienst?

Het zal niemand zijn ontgaan zijn dat veel mensen volgend jaar van de belastingdienst een naheffing zullen ontvangen. Het is op dit moment volop in het nieuws en wordt op diverse zenders breed uitgemeten. Je zou er bijna bang van worden, want als je alles mag geloven kun jij volgend jaar ook zo’n mooie blauwe envelop op je deurmat verwachten. Maar is dat ook echt zo, moet jij je ook zorgen maken, of valt het allemaal nog wel mee?

Voor mensen met een laag inkomen valt het in ieder geval gelukkig allemaal nog wel mee. Mensen die hier wel mee te maken krijgen, zijn namelijk diegenen die allerlei financiële extraatjes hebben ontvangen van hun werkgever.

Waarom die naheffing?

Al sinds eind 2013 is de heffingskorting wet gewijzigd. Destijds kon dat echter allemaal niet meer worden verwerkt. Het gevolg is dat deze wijziging nu wordt doorgevoerd over de aangifte inkomstenbelasting 2014. De oorzaak van al deze ophef is de afbouw van de heffingskorting. Het was dus al in 2013 bekend dat deze voor veel mensen nadelig uit zou kunnen pakken. Hoeveel mensen dit betrof en om welke bedragen het daarbij zou gaan was echter nog niet bekend. Er is echter ook nog goed nieuws te melden, want de tegenvaller geldt alleen voor het belastingjaar 2014, waarvoor je dus in 2015 pas belasting over moet betalen.

Voor wie geldt deze naheffing?

In totaal zullen zo’n 5 tot 6 miljoen Nederlanders te maken krijgen met deze naheffing. Gemiddeld zal deze naheffing zo’n 150 euro bedragen. Het gaat hierbij om mensen die vakantiegeld, een bonus of een eindejaarsuitkering hebben ontvangen. Die mensen zullen deze naheffing krijgen. In uitzonderlijke gevallen kan deze naheffing zelfs oplopen tot 700 euro. Dat is echter alleen het geval bij mensen die een hogere bonus hebben ontvangen dan hun vaste salaris.

Wanneer moet je betalen?

De belastingdienst heeft al aangegeven dat de mensen genoeg tijd krijgen om de naheffing te betalen. Voor diegene die het niet kan betalen gelden de normale betalingsregelingen van de belastingdienst.

Tips

Als jij vakantiegeld, een bonus of een eindejaarsuitkering krijgt of hebt gekregen, dan zal jij ook een extra blauwe envelop op je deurmat krijgen. Het is dan ook verstandig om nu alvast wat geld daarvoor apart te zetten. Belasting betalen is natuurlijk nooit leuk en al helemaal niet als je het niet verwacht of er misschien het geld niet eens voor hebt. Daarvoor zou je dan natuurlijk een betalingsregeling met de belastingdienst kunnen treffen, maar het is veel fijner voor jezelf om nu alvast het geld te gaan sparen, zodat je straks in maart of april de naheffing direct zult kunnen betalen. Daarmee voorkom je onnodige stress en onnodige druk op je maandelijkse lasten.