Maximale hypotheek per 1 juli 2015 lager

De hypotheekrentes zijn laag, en huizenmarkt trekt aan. Er zijn zijn begin dit jaar stukken meer hypotheekaanvragen geweest dan dezelfde periode in 2014. De aantrekking is vooral in het westen. Het noorden en oosten blijft wat dat betreft nog iets achter, al is er wel een kleine verbetering zichtbaar.  Door de lage hypotheekrentes zijn er wel een aantal aanpassingen vanaf 1 juli waardoor je minder kunt lenen.

Minder lenen met lage hypotheekrente

Als je de komende tijd een huis wilt kopen dan is dit natuurlijk erg aantrekkelijk met de lage rente. Wanneer je de rente voor een lange periode vast zet dan weet je wat je de komende jaren aan hypotheekrente en aflossing gaat betalen. Maar wat na de rentevast periode? Zijn de rentes met bijvoorbeeld 5,10,12,20 jaar stukken hoger? Kun je het huis op dat moment dan nog wel betalen? Om dit risico af te dekken zul je vanaf 1 juli 2015 ongeveer 5% minder hypotheek kunnen krijgen wanneer de hypotheekrente 3,5% of lager is. (Wat in de meeste gevallen momenteel zo is)

NHG grens vanaf 1 juli 2015

De grens van de Nationale Hypotheek Garatie (NHG) daalt vanaf juli dan ook met 20.000 euro. Een woning mag in dat geval maximaal 231.132 euro kosten (Hypotheek van 245.000 euro inclusief de kosten koper). De grens lag tot nu toe op 250.000 euro (Hypotheek van 265.000 euro inclusief de kosten koper)

Wanneer je van plan bent een woning van ongeveer deze prijs te willen kopen dan is het aan te raden om voor 1 juli de hypotheekofferte aan te vragen zodat je nog kunt profiteren van de oude grens.

Hypotheekadvies

Heb je advies nodig voor je hypotheek? Je kunt vrijblijvend advies inwinnen en een voorstel ontvangen voor je hypotheek. Het is belangrijk om je goed voor te laten lichten wat de mogelijkheden zijn, de voor- en nadelen om wel of niet voor een bepaalde hypotheekvorm of looptijd te kiezen.