Bij het doen van belastingaangifte kun je als consument geld besparen door op de juiste manier alle aftrekposten te benutten. Voorheen diende de aangifte van het jaar voor 1 april bij de belastingdienst binnen te zijn. Vanaf de aangifte over 2014 kunt u aangifte doen tussen 1 maart en 1 mei 2015. Het voordeel van deze verruiming is dat u ruimschoots de tijd hebt om alle gegevens zoals jaaropgaven van werkgevers, uitkeringsinstanties en dergelijke te verzamelen.
Vooraf ingvulde aangifte
De afgelopen vult de belastingdienst al een heleboel gegevens voor u in die op dat moment bekend zijn bij de belasting dienst. Denk hierbij aan:
– Loon
– Uitkering of pensioen
– WOZ-waarde van uw huis
– Hypotheekgegevens
Het is belangrijk om alle vooraf ingevulde gegevens goed te controleren. U bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het correct invullen van het formulier en het controleren van de vooraf ingevulde bedragen. Indien deze gegevens dus niet kloppen dan dient u deze aan te passen.
Belastingaangifte tips
We hebben een lijst gemaakt met allerlei tips waarmee u rekening kunt houden bij uw aangifte. Hierin staan wellicht niet alle aftrekposten vermeld die voor u mogelijk zijn. Het is aan te raden hiervoor ook de website van de belastingdienst te raadplegen.
Geld gegeven aan een goed doel?
Heb u in 2014 een goed doel geld gegeven? Wanneer u een eenmalige gift heeft gedaan aan een goed doel met een bedrag van 1 procent van het bruto-jaarinkomen (minimum bedrag schenking 60 euro) en een maximum 10 procent dan is dit fiscaal voordelig en aftrekbaar. Bij een periodieke schenking schenkt u een organisatie voor een periode van 5 jaar een bedrag. Afhankelijk van uw inkomen kunt u hiervoor 34 tot 52 procent terug krijgen van de belastingdienst.
Specifieke ziektekosten aftrekken
De belastingdienst heeft de afgelopen tijd erg gesneden in de aftrekposten voor zorg, echter zijn deze nog niet geheel verleden tijd. U kunt onder bepaalde voorwaarden nog dieetkosten, kosten voor hulpmiddelen, kosten voor medicijnen of reiskosten voor ziekenhuisbezoek aftrekken. Deze kosten heten specifieke zorgkosten.
Belastingaangifte al AOW’er?
Als u voor het jaar 2014 een AOW heeft dan hebt u wellicht recht op ouderenkorting (voor inkomens tot 35.450 euro: 1.032 euro, daarboven 150 euro) en de alleenstaande ouderenkorting (429 euro).
Vakantie of bijbaan
Wanneer jongeren in 2014 een bijbaan of vakantiewerk hebben gehad dan krijgt hij/zij mogelijk geld terug. “Bijvoorbeeld als de werkgever meer belasting en premies heeft ingehouden dan uw kind na aftrek van heffingskortingen moet betalen”, zegt Pleijsant. Op de website van de belastingdienst vindt u hiervoor een rekenhulp om te berekenen of uw kind wellicht geld terug krijgt. Dit kan tot 5 jaar terug.
Spaargeld en vermogen
De ‘grondslag sparen en beleggen’ is de waarde van uw vermogen op 1 januari van het jaar van aangifte min uw heffingsvrij sparen. Hoe kunt u uw vermogen berekenen? Uw vermogen zijn al uw bezittingen minus de schulden. Hebt u of heeft uw fiscale partner minderjarige kinderen? Dan telt u de waarde van hun bezittingen bij uw vermogen op. Hun schulden mag u ook in mindering brengen.
Hebt u zelf tips of wilt u deze tips graag met anderen delen? Reageer en deel dit bericht dan.