hypotheekrente in 2015 hypotheekrente in 2015

Wat doet de hypotheekrente in 2015?

Als je een huis wilt kopen dan is wellicht dit het moment om de stap te zetten. In 2014 is de rente gezakt naar een historisch dieptepunt, maar zal de rente nog verder zakken? Of is de bodem hiervan inmiddels bereikt. Rabobank topman Bert Bruggink liet doorschemeren dat hij verwacht dat er het komende jaar een flinke stijging aan zit te komen, dit is echter wel een uitspraak die veel kritiek oproept. Bruggink geeft aan dat de winst van de banken onder druk is komt te staan door de lage hypotheekrente en de risico’s die het vertrekken van deze leningen met zich mee brengen. Is dit marktstrategie? Of zijn er werkelijk inzichten waaruit we kunnen opmaken dat er een stijging in de rente zal aankomen?

De kosten van banken zijn de afgelopen jaren erg gestegen alsook de regels voor het verstrekken van hypotheken zijn toegenomen waardoor er meer bij komt kijken en de kosten hoger worden. Aan de andere kant kunnen banken ook steeds goedkoper geld lenen. Banken lenen tegen 0,05% rente geld van elkaar terwijl een spaarder nu ongeveer 1% rente ontvangt op zijn spaarrekening bij de grotere banken. Ook bij de Europesche bank kunnen ze goedkoop geld lenen.

Gezien de economische situatie waar Europa momenteel in zit lijkt het er niet op dat er binnenkort grote veranderingen te verwachten zijn. Hieruit kunnen we waarschijnlijk concluderen dat er het komende jaar hooguit lichte veranderingen zullen plaatsvinden en geen grote veranderingen. Wellicht dat dergelijke uitspraken worden gedaan om de winst op het verstrekken van hypotheken veilig te stellen. Ook merken we in het nieuws dat pensioenfondsen en andere verstrekkers geld beschikbaar stellen voor het verstrekken van hypotheken. Wanneer er meer geld beschikbaar is dan zal dit waarschijnlijk geen reden zijn om de hypotheekrente te verhogen omdat er geld ‘over’ is. Als je op zoek bent naar een hypotheek dan is het aan te raden goed de hypotheekrente te vergelijken om zo voordelig mogelijk uit te zijn.