Veel Nederlanders kunnen veel geld besparen door te voorkomen dat het eten bedorven raakt of door restantjes voedsel te bewaren. Dit blijkt uit een onderzoek van ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu. Een gemiddeld huishouden kan door goed met voedsel om te gaan ongeveer 400 euro per jaar besparen.
Hier enkele tips om te besparen op voedsel:
– Koop niet meer producten dan je nodig hebt. Kijk hiervoor eerst in de kast wat je allemaal nodig hebt. Let hierbij ook vooral op de houdbaarheid van de producten.
– Slim koken: Weet hoeveel iedereen eet en hoeveel je klaar moet maken. Dit voorkomt dat je te veel klaarmaakt. Als je vaker dezelfde gerechten wilt maken noteer dat hoeveel je van alles hebt gebruikt en hoeveel meer/minder je moet gebruiken zodat je de volgende keer voldoende hebt of juist minder over hebt.
– Maak een boodschappenlijstje en houd jezelf hieraan zodat je niet met onnodige extra dingen thuis komt. Dit scheelt zowel bederf als geld.
– Koop verse boodschappen niet te ver vooruit maar ga vaker verse boodschappen halen. Dit voorkomt dat het bederft.
– Houd vlees, kip en vis gescheiden van ander voedsel. Dit vergroot de houdbaarheid van alle producten.