Energielabel A+++ apparaten besparen op je energie / stroom kosten

Ondanks een apparaten steeds energiezuiniger worden gebruiken we toch meer stroom omdat we steeds meer Apparaten in huis hebben. Het is erg belangrijk om dus eens stil te staan bij deze apparaten en wat je kunt doen om geld te besparen zowel nu als in de toekomst als u nieuwe apparaten wilt gaan aanschaffen.

Energielabel voor apparaten

Wanneer je van plan bent om bijvoorbeeld witgoed, verlichting, televisies, airconditioners en stofzuigers aan te schaffen dan is het goed om naast de prijs, functies en kwaliteitsverhouding te letten op het energieverbruik. Hele zuinige apparaten zijn herkenbaar aan het A++ of A+++ Energielabel. Op het energielabel vind je daarnaast vaak informatie over het gemiddeld stroomverbruik in Kwh per jaar.

Voor nieuwe producten zijn ook regels opgesteld waaraan bepaalde apparaten moeten voldoen voordat ze op de markt worden gebracht. In de EU mogen alleen nog nieuwe Koelapparaten,  Wasmachines en Vaatwassels met minimaal een A+ label, en een Wasdroger met label C op de markt worden gebracht.

Tips

  1. Vervang oude apparaten met een laag of onbekend energielabel voor een nieuw apparaat, bij voorkeur A+++
  2. Alle apparaten met een A label zijn niet de zuinigste apparaten. Volgens de richtlijnen in de EU van sommige apparaten zijn apparaten met een A+ label het minst zuinige apparaat welke momenteel op de markt mag worden gebracht.
  3. Koop een apparaat naar uw eigen situatie. Als je alleen bent, koop dan geen hele grote koelkast die voor een groot deel niet wordt gebruikt, dit kost extra stroom.
  4. Probeer zo weinig mogelijk apparaten op stand-by te laten staan. Wanneer apparaten in stand-by staan verbruiken ze ook stroom, per apparaat zal het wellicht 5 tot 15 euro per jaar schelen afhankelijk van het apparaat, maar als je dit voor 10/15 apparaten kunt uitzetten scheelt dit erg veel geld op jaarbasis.
  5. Oude apparaten kun je vaak bij een lokaal inzamelpunt inleveren zodat materialen kunnen worden hergebruikt.

Bespaar op je energierekening

Om uiteindelijk meer geld te besparen op je energierekening zou je de energie aanbieders vergelijken tool kunnen bekijken. In dit overzicht kunt u op basis van uw verbruik de prijzen vergelijken en een aanbieden kiezen die bij je past. Het overstappen op een andere energieleverancier kan u veel geld besparen. Toch tevreden met uw huidige aanbieder? U kunt in dat geval wellicht overwegen eens contact met de leverancier op te nemen om de prijs voor energie 1 tot 3 jaar vast te zetten. Vaak betaal je een lager bedrag dan de standaard variabele prijs. Wel weet je niet wat de prijs in de toekomst zal doen, deze kan natuurlijk dalen en stijgen. Als je het vastgezet hebt betaald je voor 1 tot 3 jaar de prijs die je afspreekt.